onsdag 9 februari 2011

Gynekologerna krigar

Vilken dag...
Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Känner mig också faktiskt väldigt arg.
Dagen börjar 09.50 på sjukhusets gynmottagning. Här träffar jag hon som är chef över avdelningen och vi pratar lite, jag berättar kort om mina smärtor och senare vill hon undersöka mig. Ultraljudet visade att cystan har försvunnit, och det är ju bra, för då är det ingen endometrioscysta, för dom kan inte försvinna av sig själv, och då behöver man troligtvis inte heller plocka bort min äggstock. Efter undersökningen pratade vi lite till, och då säger kvinnan att hon inte faktiskt tror, att det är endometrios jag har. Va???? Detta tror hon eftersom att mina symtom enligt henne, inte stämmer överens med typiska endometriossmärtor. Nähe... men om man läser om symtomen stämmer nästan vartenda in på mig ju??
Något förvirrad, och faktiskt lite irriterad lämnade jag sjukhuset och gick och tog en lunch. Kunde inte sluta tänka på vad kvinnan hade sagt...
Kl 13.00 träffar jag den andre gynekologen, som jag träffat ett antal ggr tidigare, och som också är den som skickat mig till sjukhuset för en sista undersökning. När jag berättar vad kvinnan sagt, skrattar han skämtsamt och berättar att han läst journalen. Han berättar också att det inte är så ovanligt. Alltså, jag känner mig förbannad. Varför är han 95% säker, och har utifrån undersökningar och mina berättelser i princip kunnat sätta en diagnos, när den andre kvinnan säger att hon tror att det är något annat. Konstigt, och jobbigt nog, ''vet'' jag att kvinnan har fel. Eller hon borde ju ha det?? Allt stämmer ju. Allt tyder ju på att det är endometrios, och ingenting annat...
Titthålsoperation blir det i alla fall i mars, av denne kvinna... känns ju också lite underligt.
Ja.. vilken pissdag säger jag bara. Känner mig så jävla konstig. Dom ''tävlar'' typ mot varandra nu, vem som har rätt. Ja.. vad ska man säga???

15 kommentarer:

  1. Men vad tusan är det då om det inte är Endo??? Hade hon några idéer om vad det kunde vara???
    Idag är en obra dag för mig med. Efter 3 månaders blödningar var jag blodfri i 6 dagar... Igår kväll och imorse stack det till i mina äggstockar: strax innan lunch idag ägglossningsblödning. Jag längtar till telefonsamtalet imorgon samtigt som jag fasar över det. Orkar inte bryta ihop på jobbet...
    /Anna från mailen :)

    SvaraRadera
  2. Jadu, ingen aning. Tyckte hon kändes lite oengagerad faktiskt. Blev lite illa till mods...
    Nja, en tanke hon var va ibs..? Men vad jag förstod det som var det inte hennes område, så jag vet inte hur hon kunde ha ibs som förslag isf... Aja, känner mig helt splittrad iaf...för det är väl klart det är endo?? Symtomen stämmer EXAKT och jag har reagerat som man gör av endo på både behandling och undersökningar... Skumt!
    Ush vad tråkigt... ja det förstår jag! Och kom ihåg, att det är OK om du behöver bryta ihop!
    Ska svara ditt mail så fort jag har tid!

    Kram

    SvaraRadera
  3. Ibs istället för endo??? Mmh just att du haft regelbundna anfall och att du haft svåra menssmärtor och mycket mens pekar ju mer på endo... Och Endo kan ju ge ibs-liknande symtom men tvärtom är ju lite svårare! Knas! Fast vi får väl hoppas på ibs då!!!!:) bättre tycker jag iaf!
    Men förstår att du blir illa till mods... Läkare kan ju vara så okänsliga ibland!!! Men skönt att du ändå får göra tittålsoperation! Har faktiskt nästan börjat hoppas på att jag också får den rekommendationen...
    /Anna

    SvaraRadera
  4. Men åh vad en del är inkopetenta.... (Jo, jag är lite bitter efter åratal och undersökningar av diverse icke-kunniga gynekologer)

    Tyvärr, det är tyvärr så, att kunskapen är enormt liten. Många läkare (vanliga då) vet inte ens vad det är. En del gynekologer säger att sjukdomen inte ens existerar. Jag säger bara; välkommen till verkligheten. (tyvärr)
    Många av oss endosar har fått diagnosen ibs så många gånger att vi tappat räkningen. Det jag inte fattar är att hon ens säger så, för det är som du säger att du har alla tecken på endo och det går bara att fastställa med operation. Det är jätteskönt att cystan är borta i alla fall, och självklart kan man ha "vanliga" cystor som försvinner av sig själv även om man har endo. Jag hade en på 1 cm en gång som gick bort av sig själv, så självklart var detta ingen endocysta.
    Just okunskapen är så jobbig, en gång sa en gynekolog att "du kan väl skaffa barn"...DET STÄMMER INTE ville jag skrika på henne (men gjorde det inte) eftersom jag har ett barn och min endo blossade upp när lillan var född. Suck, jag blir också arg för din skull.

    Hoppas det kommer gå bra nu, mars är inte altför långt borta. Jag håller tummarna hårt!

    Massor av kramar!!!!!!!

    SvaraRadera
  5. mia1973: Jag fick ett mail från min gyn som konstaterade att jag troligtvis hade endo för en vecka sen där han sa att graviditet botar endo i vissa fall och att jag skulle skynda mig att skaffa barn. Jag hade ju läst på så visste ju att detta inte var sant men väntar med att skicka argt mail tillbaka tills jag fått remiss till en specialist som jag ska ha telefonsamtal med imorgon:) min gyn jobbar ändå på en privat klinik där de även har en "infertilitetsavdelning" och han har massa fina diplom och ska vara "en av de bästa"... Man blir ju rädd!!! Får hoppas att specialisten imorgon kan ge mig mer svar än vad han kunde...
    /Anna

    SvaraRadera
  6. Jag vet hur det är. Jag har haft funderingar om att jag kan ha endometrios. Efter ca 5 år med dagliga magsmärtor så är det JAG själv som kommer med föslag om vad mina dagliga magsmärtor kan vara för nåt. Har träffat hur många olika läkare som helst, och näst intill alla har kunnat säga rakt ut att "du har inte endometrios", hur kan dem säga så när dem knappt pratat med mig eller undersökt mig undrar jag? Igår var jag hos en helt ny läkare, hon tog mig på största allvar, och nu ska jag få genomgå en titthålsoperation för att se om det är endo jag har eller inte. Hittade din blogg idag då jag tittat runt på lite olika sidor om endo och titthålsoperationer!
    http://malinsofielundh.blogg.se

    SvaraRadera
  7. Hej igen!
    Det är som sagt en myt att man blir bättre när man har fått barn. Jag tror att det grundar sig i att många kvinnor mår bättre under GRAVIDITETEN. Just därför att då blöder man inte. Eeehhh - kanske lite självklart??!! Så detta påstående är HELT FEL och behöver spridas till alla endometriospatienter. Det är därför jag skriver igen :)
    Och jag FATTAR inte att en del fortfarande säger så. Det är så absurt. Eller att en del säger "du har det inte" när dom inte har gjort titthåls. Det är också helt absurt.

    Kram igen :)

    SvaraRadera
  8. Hej allihopa! Javisst är det konstigt. Och guuud vad nonchalant bemött jag blev igår tycker jag. Jag nästan VET ju att det är endo jag har, vore lite konstigt om jag har i princip alla symtom annars? Dessutom är det skrämmande tycker jag att den ena gynekologen är så bestämd och säker på att det är endo, när den andra säger att det tror hon absolut inte! Hur kan dom ha så skiljda åsikter när dom jobbar med exakt samma sak..?
    Skrämmande... Men ja, det återstår att se nu om hon hittar någon endo. Dock sa den andra gynekologen, att om hon inte gör det, ska han kanske skicka mig till Uppsalas endometrios central för att ibland sitter endon gömd, och med tanke på att den läkaren jag träffade igår verkade lite oengagerad och övertygad om att hon inte kommer hitta något, letar hon kanske inte så noga heller...Men vi får se.
    Och visst är det konstigt det där med graviditet. Det är ju såååå individuellt, och jag tycker inte att man ska föda barn bara för att bli smärtfri, och jag tycker inte heller man ska stressa så vida man inte vet hur pass mycket endo man faktiskt har, och detta syns ju på en titthålsop...
    Ja vissa läkare alltså... Man märker snabbt vilka som är lämpade för jobbet och vilka som inte är det.

    http://malinsofielundh.blogg.se --> Kul att du hittat hit. Synd däremot att du gått ovetande så länge. Dock är det vanligt att det tar 5-10 år innan man får diagnosen endometrios, så efter din titthålsop får du kanske det. Lycka till iaf!

    Och Anna: Hoppas att ditt samtal går bra idag!

    SvaraRadera
  9. Ta det inte för personligt. Läs på och stå på dig ordentligt.

    Tyvärr måste man ofta sätta sig i respekt hos läkarna först, framförallt om man är en ung tjej. Läs på ordentligt, fråga när du inte förstår och ifrågasätt med sakliga argument. Läs också på dina rättigheter som patient, detta är viktigast av allt. Genom att tala om för läkaren att du verkligen inte håller med om diagnosen, fråga hur du kan få en second opinion och kräva att allt skall in i journalen kan du påverka så att de faktiskt är nogrannare. En läkare som vet att patienten kommer att anmäla vid felbehandling är definitivt nogrannare än den som tror att det bara handlar om en liten tjej som inte har någon koll. (Med det menar jag inte att du skall börja hota med att anmäla någon, bara göra klart för dem att du vet vad du pratar om.)

    Ett varnings finger dock - endo är en svår sjukdom och det går inte att ställa diagnosen utan en operation. Titta dig inte helt blind på detta utan fundera om det finns någonting annat som också kan passa in.

    Graviditet botar inte alls endon, så alla tankar i stil med att föda barn för att bota smärtan är bara dumt. Det kan bli tusen gånger värre också.

    Mängden endo spelar heller ingen roll kring hur ont man har, man kan ha jätteont och bara lite endo eller massor av endo, men inte ont.

    Lycka till framöver!

    SvaraRadera
  10. Hej Mace! Påläst tycker jag att jag är så gott jag kan. Jag vet det mesta. Men jag hann inte riktigt reagera innan jag var på väg från sjukhuset igen... Jag blev så ställd. Och jag tycker det är bra konstigt att två människor med samma jobb, att dom har så vitt skiljda åsikter och tankar! Visst fan är det endo jag har! Jag har vartenda symtom och har reagerat som en kvinna med endo gör vid en gynundersökning, dvs att på vissa ställen har det gjort ont. Dessutom bröt mina anfall aldrig ut i julas, för mina p-piller hjälper ju!! Jag är faktiskt arg, och hela sitsen är bara korkad! Men, vi får väl se vad op i mars visar!

    SvaraRadera
  11. Men vilken läkare du mött! Fy! Tråkigt att hon ska bete sig på det där visset och inte lyssna på dig. Vad skönt ändå att operationen snart blir av. Tar hon sitt jobb på allvar så kommer hon att kolla ordentligt! Kramar/Monika

    SvaraRadera
  12. Kanske uttryckte mig dumt. Jag menade det mest som en tröst - det är inte bara dig de är respektlösa mot, det verkar vara mer regel än undantag. Jag tror tyvärr man måste sänka sina förväntningar på vården väldigt mycket och göra det mesta själv, fast det absolut inte borde vara så.

    Jag känner verkligen igen det där med att inte reagera i tid. Det är svårt när man sitter där och någon förklarar för då verkar det vettigt, men sen kommer man hem och har tusen frågor.

    Det verkar rätt vanligt att de har olika uppfattning på samma klinik. Själv fick jag medicin av en läkare som hennes kollega tog bort en månad senare för att den påverkade fertiliteten. Heltokigt.

    Försök lägga det bakom dig, stå på dig och försök att ta det lugnt. Du kan också ta med ett brev till operationen för att uttrycka att du verkligen vill att man gör allt man kan för att utesluta/bekräfa endometrios, så att du verkligen påpekat att det är det du vill.

    Det går nog bra för dig skall du se. Men visst blir man apless på alla dåliga/icke-pålästa gynekologer!

    SvaraRadera
  13. Monika: Hej! Ja visst, taskigt läge! Ja, jag hoppas att hon gör det!1

    Mace: Jag förstår. Jag ska göra allt för att få en säker diagnos. I vilket fall som helst så har jag min andra gyn som är väldigt seriös och han har sagt att han inte tänker ge upp. Så det känns bra!

    SvaraRadera
  14. Hej! Det är hemskt hur du blev bemött! Tyvärr är det rätt vanligt att läkare inte har någon kunskap alls om endometrios, inte ens specialister. Och att man inte blir tagen på allvar om sina smärtor, det är fruktansvärt. Jag fick diagnosen ibs först, detta var iofs på vårdcentralen, men det var jag som fick stå på mig för att få komma till en specialist och få en titthålsoperation. Och har man ibs, har man inte sådana smärtor som du har! MEN, ibs och endo hänger ofta ihop, och jag har haft det så länge jag haft mens. Hoppas du får riktig hjälp nu! Kramar till dig!

    SvaraRadera
  15. Hej!
    Ja, det måste jag hålla med dig om att jag har blivit. Man blir så arg! Jo, det där med kunskap visas sällan på just endo, men det känns skönt att jag iaf har en annan gynekolog som kan endometrios och vet vad han pratar om.
    Okej, jag vet inte ens vad ibs är? Förutom känslig tarm, och jag tror inte alls att det är det jag har...Verkligen inte.
    Men har du ibs också då??
    Tack ska du ha, det hoppas jag också!
    Kram

    SvaraRadera