Fakta om endometrios



Endometrios är en sjukdom som innebär att livmoderslemhinnan inte bara finns i livmodern, utan även utanför. När en kvinna har mens, händer det väldigt ofta att det kommer blod med i äggledarna och in i buken. En kvinna utan endometrios kommer inte att märka detta, då immunförsvaret tar bort detta direkt. En kvinna med endometrios kommer däremot att få lida av det här, då immunförsvaret av någon okänd anledning inte har den kapacitet som krävs för att ta bort detta. Istället startar ett '' krig '' i magen, mellan blodet och immunförsvaret. Min gynekolog förklarade det som att: immunförsvaret står och slår och slår på ''soldaterna'' (blodet) men lyckas aldrig riktigt döda dem. Detta leder till att immunförsvaret förlorar och det bildas en kronisk inflammation i buken. Endometrios är en vanlig sjukdom, 5-10 procent av alla kvinnor i fertil ålder uppskattas vara drabbade av sjukdomen.
Slemhinnan kapslas in och bildar cystor. En endometrioscysta kan variera i storlek - de kan vara från mikroskopisk storlek till knytnävsstora. Livmoderslemhinna kan hittas i eller på äggstockarna, utanpå livmodern eller i livmodermuskulaturen.
Det finns ännu ingen förklaring till varför man drabbas av endometrios, man tror dock att en av orsakerna kan vara arv - men var det kommer ifrån från början är det ingen som vet.
Dock vet man åtminstone att vi kvinnor har otroligt många fler menstruationer än man hade förr. Detta är eftersom kvinnorna förr i tiden ofta fick väldigt många barn, 6-8 st var inte ovanligt, och man började i relativt tidig ålder. Så, låt oss säga att en kvinna blir med barn i 20 års ålder, hon har ingen mens på lite mindre än ett år och amma dessutom en bra stund efter att barnet kommit ut. Sen när de barnet blivit lite äldre, kommer ett nytt barn, och så vidare och så vidare - ni ser själv, kvinnan hinner knappt ha mens innan hon kommer upp i 40-50 års åldern och mensen uteblir. Med detta sagt, tror forskarna att vi blöder ''för mycket'' idag. Kroppen har helt enkelt kanske inte energi  att ta hand om allt. Åtminstone inte hos alla kvinnor.
En person med endometrios ska undvika att äta rött kött. Det är inte farligt, men kan orsaka värre smärtor. Det har åtminstone visat sig utlösa ett och ett annat, som jag kallar det, ''anfall''* i min kropp, dessutom visar studier att risken att drabbas av endometrios kan vara större om man äter mycket rött kött. Det sistnämnda vet jag dock inte hur sant det är. 



Symtom

  • Mycket kraftig menstruationssmärta, smärta som för vissa kan förvärras i slutet av menstruationen
  • Riklig menstruation, vissa drabbade kan blöda över en deciliter blod per menstruationstillfälle
  • Samlagssmärta
  • Smärta vid användning av tex. tampong
  • Smärta i korsryggen och ut i benen
  • Smärta när man kissar eller har avföring
  • Förstoppning och/eller diarré
  • Trötthet, utmattning
  • Feber
  • Infektionskänslighet
  • Ofrivillig barnlöshet
  • Depression
Man kan lida av endometrios även utan att ha ovanstående symtom, och man kan också ha någon eller några av symtomen och ha andra symtom som inte står här.. Man kan också ha dessa symtom utan att ha endometrios. Endometrios yttrar sig väldigt olika hos olika människor, och det är ofta orsaken till att det tar så lång tid att ställa diagnos. Genomsnittstiden för korrekt diagnos ligger mellan 5-10 år.
Med det sagt, kan man säga att jag har haft tur. Som 17-åring är det inte vanligt att man redan upptäckt endometrios. Tyvärr är det ofta så att det kanske inte upptäcks förrän en kvinna passerat 30, och då kan det vara för sent att försöka lindra sjukdomen och äggstockar och andra organ kan vara förstörda och man kan ha sammanväxningar som kan orsaka att man inte kan få barn.

Behandling

Först får man gå igenom en vanlig gynekologisk undersökning. Eventuellt får man också genomgå en gynekologisk ultraljudsundersökning. Den kan visa om man har så kallade chokladcystor på äggstockarna, men däremot syns inte eventuella förändringar någon annanstans, till exempel på bukhinnan.
Den vanligaste metoden för att upptäcka endometrios är att göra en undersökning med titthålsoperation, en så kallad laparaskopi. Man blir sövd före undersökningen. Genom ett snitt under naveln förs ett tunt metallrör med en lampa och en liten videokamera in i magen och sänder sedan bilder till en bildskärm där läkaren kan följa arbetet. På skärmen syns livmodern, äggstockarna, äggledarna och insidan av bukhålan. Eftersom man är sövd hela tiden känner man ingenting.
Ibland görs en så kallad magnetkameraundersökning om läkaren tror att förändringen sitter i livmoderväggen. Den typen av förändring kallas adenomyos.
Vissa endometrioshärdar är tydliga, men ibland måste läkaren ta ett prov från vävnaderna med en liten sax för att kunna undersöka dem i mikroskop. Det görs i samband med en titthålsoperation. Operationsinstrument förs då in genom flera mindre öppningar i bukväggen. Operationen kallas diagnostisk laparaskopi. Den brukar ta ungefär en halvtimme och man brukar kunna gå hem samma dag.
En del former av endometrios kan opereras eller brännas bort vid undersökningen. Även då förs operationsinstrument in genom flera mindre öppningar i bukväggen. Operationen förlängs då och brukar ta en till två timmar.
Att få beskedet
Många tycker att det känns svårt att få besked om att man har endometrios. Förutom att sjukdomen innebär att man kan ha ont under lång tid ökar risken för att man inte ska kunna bli gravid. Det kan orsaka en livskris som man kan behöva professionell hjälp för att ta sig igenom.

Detta - även om det blev ett långt inlägg, var detta kort sagt vad sjukdomen innebär.

Anfall* - Längre upp i stycket, använder jag ordet anfall i en mening. Med detta menar jag, att ungefär var 6e månad får jag som jag kallar dem - anfall. De varar i ca. 3 veckor och innebär att jag ena stunden kan må prima, och i andra ligger och kallsvettas, kräks, och har en så otroligt grym smärta i magen att man nästan svimmar. Orsaken till detta är ännu oklar.