söndag 1 januari 2012

Tankar...

Ibland måste man ta sitt förnuft till fånga och tänka. Tänka på vad som egentligen är bäst för mig, utan att ta hänsyn till andra. Idag ska jag fundera.

6 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag har precis hittat och läst din blogg, och jag måste säga att jag förstår ungefär vad du går igenom.
    Jag är en tjej på 16år och har haft mens sen jag var 10. När jag var 11 började mina problem och för cirka ett år sedan fick jag diagnosen endometrios.
    Jag har nu blivit tillsagd av läkare att jag inte får ha mens. Jag har fått p-piller som gör att jag aldrig får det, och läkarna är inte ens säkra på om jag kommer kunna få barn med mina problem (de tror inte att jag kommer kunna ha mens igen).
    Men tack för en underbar blogg och det är skönt att veta att någon annan har samma problem som mig.
    Kramar från Clara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Clara
      Jag heter lina och är 27 år, fick min endometrios diagnosiserad först som 24åring. Jag hoppas du nånstans kan känna en tacksamhet att de upptäckte din Endo så pass tidigt, innan den hann sprida sig. Jag fick mens som 11 åring och är tacksam man fann den relativt tidigt på mig ändå. Många är närmare 40 och ve och fasa hur endo då kan ha spridit sig.
      Jag äter Provera och har inte haft varken blödning eller mens på över 2år nu, det är för att man inte ska få ökas tillväxt av endohärdar. Och sålänge man inte blöder, växer det inte... och växer det inte ökar chansen att kunna få barn. Det är vad jag fått höra, samt att man är rekommenderad barn inann 30år.

      Radera
  2. Hej Clara!
    Skönt att veta att någon vet hur det är, och vad kul att du gillar bloggen!
    Är just nu också satt på medicin som innebär att jag inte ska få mens, men det är näst intill omöjligt att aldrig blöda då det är naturligt för kroppen, så jag gör det emellanåt ändå. Men vad menar du med att läkarna säger att du kanske inte kommer kunna få barn? Har dom varit inne och sett hur det ser ut? För annars tycker jag inte att det är okej att dom säger så. För visst, sjukdomen KAN innebära, och gör IBLAND, en ökad risk för barnlöshet, eller väldigt svårt att få barn, men jag vet många som har fått både ett och flera barn trots sjukdomen och väldigt mycket besvär...
    Och vad menar du med att dom inte tror du kommer få mens igen? Är det så att det hänger ihop med barnlösheten då? Att eftersom att du alltid kommer behöva gå på p-piller så kommer du inte kunna bli med barn, eller jag förstår inte? Förklara gärna, eller så också strunta i det om du tycker jag är för påträngande - jag kan bli det ibland eftersom att jag själv är väldigt öppen med allt.
    Tack själv, du är alltid välkommen hit för frågor eller bara snack.
    Många kramar
    Memme

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk om läkarna kunde säga samma sak till oss? Min specialisetläkare på universitets sjukhuset i Linköping menar att man absolut inte behöver ha mens för kroppen ska må bra. Tvärtom mår den bättre av stabilitet vad gäller cykeln. Men vad ska man tro?

      Radera
  3. Läkarna har sagt att det finns en stor risk att jag aldrig kommer kunna sluta med mina p-piller inte ens ett uppehåll för att skaffa barn. De anser att det skulle vara farligt för mig eftersom jag (när jag har mens) har så ont att jag inte kan röra mig utan bara ligger i min säng ock skriker och gråter.

    Jag tycker inte att du är för påträngande, är snarare skönt att prata med någon som fattar vad jag pratar om. Läkarna säger ju att de förstår, men det gör de inte alltid när det gäller smärta. Man kan bara förstå om man har upplevt det.
    Kramar från Clara

    SvaraRadera
  4. Jaha... det var tråkigt. Hur känner du kring det? Rent spontant kan jag bara känna att det känns rätt onödigt av en läkare att säga något sånt till någon som är så pass ung som du är. Jag tycker inte det är rätt. För dom kan ju inte veta, en vacker dag kanske du inte alls har så ont som idag?
    Känner igen mig i det att inte kunna röra sig, det är hemskt.
    Vad tycker du i övrigt, har du fått bra hjälp under din utredning? Har det tagit lång tid? Har du en läkare som du trivs med nu?

    Kul att du känner så! Vet precis vad du menar, ingen KAN riktigt förstå hur det känns om man inte själv varit där.

    Trevlig helg!
    Kram
    Memme

    SvaraRadera