måndag 10 november 2014

Svenska sjukvården - skandal

Jag blir så jäkla ledsen och upprörd när jag läser sånna här texter. Man har hört det så många gånger förut, från folk som varit med om liknande bemötande, och jag själv har min ryggsäck. 
Jag är så jävla trött på att alla vi med endometrios, har liknande resor bakom oss. Alla har vi någon gång (eller flera) fått höra nedlåtande kommentarer från läkare och sköterskor, alla har vi någon gång känt oss misstrodda och nonchalerade, och alla har vi blivit runtslussade mellan vårdcentraler, akuten och diverse avdelningar på olika sjukhus - utan att någon någonsin tagit en på allvar. Vi har tvingats kriga för vår rätt, när vi egentligen inte haft någon ork eller energi, och det är inte ens vårt jobb!

Skandal är vad det är! Det är så jävla tragiskt! Sverige som ligger i framkant med så mycket annat, jämfört med andra länder, är så jävla dåliga på endometriosvården, så pass dåliga att många av oss tvingas söka vård utomlands för att överhuvudtaget få någon som helst hjälp! Och då är vi ca 200 000 kvinnor drabbade, i bara Sverige. Det är fan dags att vakna nu! Det kan inte va meningen att vi ska behöva må såhär! 

Cred till Evelinas mamma Mari som skrivit denna krönika, texten är bra men så tragisk. 
Det glädjer mig att Evelina mår bra idag, jag hoppas att hon får fortsätta göra det. Ingen ska behöva leva med den smärtan som endometrios kan framkalla, ingen!

Länk finns här:


1 kommentar:

  1. Hej Memme!
    Fick din länk till mig, av en av alla, som kontaktar oss dagligen i "vår egen lilla kamp" Vill ge dig lite info. Många har undrat hur Evelina mår idag precis som du :) Det viktigaste: Evelina har sin underbara läkare i Aten kvar. Hon var där för ny Spruta (som inte påverkar hennes APC) och ultraljudsundersökning den 19/2 - 20/2 alltså i förra v. Hon testade i vinter att hålla upp med sprutan i ett par månader, hon fick ont men inte djävulskt ont som förr men riktigt ont. Hemska menssmärtor så klart och magen började krångla igen men inte lika mkt. Enligt Dr. Kostas Georgous beror smärtan på hennes Endometrios såklart, ärrbildningar m.m. och framtida operationer är inte att utesluta likaså IVF hos honom på hans klinik. Hon kan alltså bli gravid med bara IVF det som man här sade att hon inte ens kunde bli. Hon skall fortsätta med sprutan ett år till för man kan bara hålla på med den i längst två år var tredje månad. De har börjat planera lite smått vad för medicin som skall ersätta den. Hon åker ned till honom för sprutor men ultraljud en gång per år. Detta var gång två. Hon har även telefonkontakt med han om hon undrar över ngt. Han är toppen. Han är utbildad i Aten men specialiserade sig inom Endometrios Laserkirugi i England. Alla vet hur lång dem kommit där både med KUNSKAP, manifestationer och insamling av pengar. Jag tror att allt i Sverige handlar om att man INTE vill satsa pengar på detta i Regeringen, de vet hur mkt det skulle kosta. Nåväl! För tillfället har jag tagit ett steg bakåt med mina projekt vad gäller Endon. Återhämtar mig efter alla dessa år. Nu har Dr Kostas och Evelina hennes endo under kontroll och vår familjestruktur håller på att återhämta sig. Jag sparar din sida nu. Kommer sprida den till alla nya kontakter som har anknytning till Endometrios. Vi ligger på över 2.500 personer. Fler av dem skall åka till olika delar av världen för op. SKAM för Sverige att man måste skämma ut endovården för att bli ngt så när bra genom att åka iväg. Mvh! Mari

    SvaraRadera